Νευρολογικές βλάβες σε κακώσεις του αυχένα


Στις κακώσεις νεύρων του αυχένα που μπορούν να προκληθούν κατά τη διάρκεια άσκησης περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

Κάκωση Συμπτώματα Διαγνωστικές εξετάσεις Εικόνες
Καψίματα και τσιμπήματα Πρόκειται για αίσθημα πόνου, καψίματος ή ηλεκτρικού ρεύματος στο χέρι, που οφείλεται σε πίεση ή έλξη νεύρων στον ώμο ή στον αυχένα. Συχνά η βλάβη εντοπίζεται στο βραχιόνιο πλέγμα, ένα σύμπλεγμα νεύρων που βρίσκεται δίπλα από τον αυχένα. Ο τραυματισμός συνήθως συμβαίνει όταν η κεφαλή πιέζεται προς την μία πλευρά της, όπως σε μία πτώση πάνω στον ώμο ή στο κεφάλι, ή (στο ποδόσφαιρο) στο tackle.

Κακώσεις στον αυχένα

Καψίματα και τσιμπήματα

Πίεση νωτιαίας ρίζας Οι νωτιαίες ρίζες ξεκινούν από τον νωτιαίο μυελό και βγαίνουν από τη σπονδυλική στήλη, κατευθυνόμενες προς το βραχιόνιο πλέγμα. Στο σημείο αυτό μπορούν να πιεσθούν από κάποια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη) ή οστεόφυτο (άλατα). Η πίεση αυτή προκαλεί πόνο, μούδιασμα και κάψιμο στον ώμο ή και το χέρι. Αν η πίεση είναι σοβαρή μπορεί να προκληθεί και αδυναμία σε κάποιες κινήσεις.
Ριζιτική Βλάβη

Ριζιτική Βλάβη

Βλάβη του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια) Κακώσεις του νωτιαίου μυελού συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια των τροχαίων ατυχημάτων. Συμβαίνουν επίσης σε αθλήματα με σωματική επαφή όπως το ράγκμπι και το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Μια άλλη αιτία είναι η κατάδυση σε ρηχά νερά. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος τραυματισμού του νωτιαίου μυελού είναι μέσω ενός κατάγματος ενός ή περισσοτέρων σπονδύλων, που δημιουργείται από τραυματισμούς όπως αυτοί που προαναφέραμε. Επίσης, μυελοπάθεια μπορεί να προκληθεί και από μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που σιγά σιγά μεγαλώνει και πιέζει τον νωτιαίο μυελό.
Βλάβη του νωτιαίου μυελού μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των χεριών και των ποδιών, διαταραχή της αίσθησης (μουδιάσμα, μειωμένη αφή), διαταραχή της ούρησης. Μια πλήρης ρήξη του νωτιαίου μυελού υψηλά στο λαιμό μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη παράλυση των χερών και των ποδιών (τετραπληγία). Μια ρήξη στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των κάτω άκρων (παραπληγία).
Μυελοπάθεια

Μυελοπάθεια

Βραχιόνιος νευρίτιδα Η βραχιόνιος νευρίτιδα είναι βλάβη του βραχιονίου πλέγματος που μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, σε χρόνια πίεση (όπως όταν μεταφέρουμε συνεχώς σακίδια στον ώμο), ή σε άλλες ασθένειες (αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδης διαβήρης, ιώσεις, όγκοι της περιοχής, κλπ). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς προφανή αιτιολογία, οπότε ονομάζεται ιδιοπαθής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, πόνο, διαταραχές της αισθητικότητας και αδυναμία στον ώμο και στο χέρι.
Βραχιόνιος Νευρίτιδα

Βραχιόνιος Νευρίτιδα

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου εμφανίζεται όταν συμπιέζονται τα νεύρα (κυρίως το ωλένιο) κατά τη διαδρομή τους ανάμεσα στην κλείδα και την πρώτη πλευρά. Κακή στάση του σώματος (με παρεκτόπιση του θώρακα προς τα εμπρός) ή ανατομικές παραλλαγές (π.χ. αν υπάρχει μία επιπλέον πλευρά στον αυχένα), μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση του συνδρόμου. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία από το λαιμό και σε όλο το βραχίονα
Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Αναφερόμενος πόνος Ο πόνος στον αυχένα ή τον ώμο μπορεί να προέρχεται από βλάβη νεύρων σε άλλα σημεία του χεριού. Για παράδειγμα, η πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος) μπορεί να προκαλεί πόνο στον ώμο.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail