Αυχενικό σύνδρομο, κόπωση κάτω άκρων και προβλήματα στην ούρηση


Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουν το αυχενικό σύνδρομο με πόνο στον αυχένα. Ίσως να μας φανεί λογικό, όταν μας το εξηγήσουν, ότι το αυχενικό μπορεί να προκαλεί και πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια. Σίγουρα όμως, θα δυσκολευτούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να συνδέεται και με δυσκολία στο περπάτημα, κόπωση των κάτω άκρων ή δυσκολία στην ούρηση.

Όσο απομακρυσμένα και αν φαίνονται αυτά τα συμπτώματα από την παθολογία του αυχένα, μπορούν ωστόσο να οφείλονται σε αυτήν. Όταν η στένωση του νωτιαίου σωλήνα, που μπορεί να δημιουργείται από κήλες αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων (δισκοκήλες) ή/και οστεόφυτα (άλατα), είναι αρκετά μεγάλη, τότε ενδέχεται να συμπιέζεται ο νωτιαίος μυελός, ο κεντρικός, δηλαδή, αγωγός των ερεθισμάτων, που μεταφέρει νευρικά σήματα από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα και την ουροδόχο κύστη.

Η πίεση αυτή προκαλεί την επονομαζόμενη μυελοπάθεια ή αυχενική μυελοπάθεια, μία παθολογική κατάσταση που συνοδεύεται συχνά από δυσκολία στο περπάτημα, κόπωση των κάτω άκρων και προβλήματα στην ούρηση. Η αυχενική μυελοπάθεια αποτελεί ένδειξη χειρουγικής αντιμετώπισης του αυχενικού. Μπορεί διαγνωσθεί με ακριβέια, με τη βοήθεια του διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού, μιας ειδικής νευροφυσιολογικής εξέτασης που ελέγχει τη λειτουργικότητα του νωτιαίου μυελού.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail