Πόνος στη μέση


Ο πόνος στη μέση μπορεί να εμφανισθεί αιφνίδια ή να παρουσιαστεί σιγά-σιγά και να γίνει χρόνιος. Οξύς πόνος συνήθως προκαλείται από κάποια κίνηση, όπως κάμψη ή συστροφή. Με το πέρασμα της ώρας, καθώς αναπτύσσεται φλεγμονή, ο πόνος γίνεται εντονότερος και μπορεί να αντανακλά στον γλουτό, στον μηρό, στην κνήμη, στη γάμπα ή στο πέλμα.

Χρόνιος πόνος συνήθως προκαλείται από χρόνιες βλάβες των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης ή των σπονδύλων, που συχνά ξεκινούν με έναν μέτριας ή ήπιας βαρύτητας τραυματισμό. Με την πάροδο του χρόνου στη δημιουργία του πόνου συμμετέχουν και άλλοι ιστοί πλην των σπονδύλων και αρθρώσεων, όπως είναι οι μυς της σπονδυλικής στήλης. Ο χρόνιος πόνος στη μέση είναι συνήθως ηπιότερος από τον οξύ πόνο.

Κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν πόνο στη μέση είναι οι ακόλουθες:

Βλάβη Συμπτώματα Διαγνωστικές εξετάσεις Εικόνες
Ισχιαλγία Οι νευρικές ρίζες που βγαίνουν από την οσφυϊκή και την ιερή μοιρά της σπονδυλικής στήλης (από το κάτω, δηλαδή, άκρο της), πιέζονται από κάποια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), οστεόφυτα (άλατα), ολίσθηση σπονδύλων (σπονδυλολίσθηση) και προκαλούν πόνο στη μέση, που αντανακλά στον γλουτό, στον μηρό, στην κνήμη, στη γάμπα ή/και στο πέλμα. Μπορεί να υπάρχει και αδυναμία στις κινήσεις του ποδιού.

Πόνος στη μέση

Ισχιαλγία

Ιερολαγονίτιδα Η ιερολαγονίτιδα είναι φλεγμονή της μίας συνήθως ιερολαγονίου άρθρωσης, που συνδέει τη λεκάνη με το κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης, το ιερό οστό. Λόγω της φλεγμονής ερεθίζονται οι νευρικές ρίζες που βγαίνουν από τον σπονδυλικό σωλήνα και προκαλείται ευαισθησία και πόνος στον γλουτό, που ακτινοβολούν προς τα κάτω στο πίσω μέρος του μηρού και στην γάμπα ή στην κνήμη. Τα συμπτώματα της ιερολαγονίτιδας μοιάζουν και συχνά συγχέονται σε αυτά της ισχιαλγίας, που οφείλεται σε κάκωση της μέσης

Ιερολαγονίτιδα

Ιερολαγονίτιδα

Πόνος προερχόμενος από τις ζυοαποφυσιακές αρθρώσεις (facet joints) Οι αποφυσιακές αρθρώσεις είναι η αιτία πόνου στο 15-45% των ασθενών με χρόνια οσφυαλγία. Η πάθηση είναι πιο συχνή στις μεγάλες ηλικίες και μπορεί να οφείλεται σε εκφύλιση, καταπόνηση και φλεγμονή. Οι ασθενείς με οσφυαλγία από τις αποφυσιακές αρθρώσεις παραπονούνται για πόνο κεντρικά και ίσως λίγο πλάγια της μέσης, που μπορεί να επεκτείνεται στους γλουτούς και πίσω από τους μηρούς. Όταν πάσχουν οι ανώτερες αποφυσιακές αρθρώσεις, ο πόνος μπορεί να αντανακλά στα ισχία και την πλάγια επιφάνεια των μηρών μέχρι τα γόνατα. Πολύ σπάνια ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και κάτω από τα γόνατα. Ο πόνος επιδεινώνεται στη όρθια στάση και το κάθισμα και βελτιώνεται με την κατάκλιση. Το πρωί παρατηρείται συνήθως πόνος και δυσκαμψία.

Πόνος στη μέση

Πόνος προερχόμενος από τις ζυοαποφυσιακές αρθρώσεις

Ινομυαλγία Πρόκειται για ασθένεια με άγνωστη εν πολλοίς αιτιολογία, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο, χρόνιο πόνο σε πολλά σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γλουτών και της μέσης
  • Αποκλεισμών άλλων γνωστών αιτίων πόνου

Ινομυαλγία

Ινομυαλγία

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail